Ocet jabłkowy i miód. Fenomenalny duet!

O tym, że ocet jabłkowy ma wiele właściwości i jeszcze więcej zastosowań doskonale wiesz. Ale czy kiedykolwiek przyszło Ci do głowy, że połączony z innym super składnikiem może podwoić, a nawet potroić swoje moce? No właśnie. Przedstawiamy fenomenalny duet zdrowotny – ocet i miód. Parę, która aktywnie zadba o Twój organizm każdego dnia! Musisz im tylko dać szansę.

Nie ma ani odrobiny przesady w stwierdzeniu, że picie octu jabłkowego może przynieść same korzyści. Pisaliśmy już o tym, że świetnie wpływa on na układ trawienny i że reguluje gospodarkę cukru w organizmie. A co potrafi zrobić ocet jabłkowy z miodem w duecie? Sprawdź!

Dlaczego w parze?

Ocet jabłkowy przyspiesza przemianę materii. Wzmacnia detoksykację organizmu i wspomaga układ odpornościowy. Jest bogaty w witaminy C, P, A i E oraz witaminy z grupy B. Do tego daje uczucie sytości po posiłku, ogranicza apetyt na słodkie i co najważniejsze – utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Miód z kolei ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Łagodzi stany zapalne układu trawiennego. Obniża ciśnienie krwi i działa jak najlepszy antydepresant. Zawiera dużo mikroelementów: potas, fosfor, chlor, żelazo, wapń, magnez, molibden, kobalt i mangan oraz witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, pantotenowy i biotynę. Połączone właściwości octu jabłkowego i miodu to istna bomba witaminowa, która pomaga ustabilizować ciśnieni krwi, wzmacnia stawy, reguluje metabolizm, odkwasza organizm i poprawia wygląd skóry.

Jak stosować ocet jabłkowy w połączeniu z miodem?

Najskuteczniejszy jest świeżo przygotowany napój. Dlatego zaleca się, byś codziennie rano przygotował sobie łyżeczkę niepasteryzowanego miodu i łyżeczkę octu jabłkowego. Oba składniki dobrze wymieszaj i dodaj do szklanki ciepłej, ale nigdy gorącej wody! Muszą się one rozpuścić. Pamiętaj również, żeby do przygotowywania mieszanki nie stosować metalowych naczyń. Miód w kontakcie z metalem czy stalą, podobnie jak z gorącą wodą, traci swoje cenne właściwości. Tak przygotowany napój pij codziennie rano, najlepiej na około pół godziny przed śniadaniem, a już niebawem zaobserwujesz pierwsze efekty. Ocet jabłkowy i miód może stosować właściwie każdy (poza kobietami w ciąży), ale zanim zaczniesz kuracje porozmawiaj ze swoim lekarzem rodzinnym. Upewnij się, że nie wejdzie on w żadną niepożądaną interakcje z lekami, które przyjmujesz na stałe.

Jak zrobić domowy ocet jabłkowy?

Sekretem udanej kuracji są dobrej jakości składniki. Miód oczywiście kupisz prostu u pszczelarza. Pewnie doskonale wiesz, jak go wybrać. A co z octem? W sklepie znajdziesz kilkanaście, jak nie kilkadziesiąt, rodzajów octu jabłkowego. Jednak nie każdy z nich będzie dobry. Te filtrowane, klarowne właściwie są pozbawione drogocennych składników. Lepiej więc zrobić domowy ocet jabłkowy. Jak? To dziennie proste. 1 kg jabłek umyj, osusz i pokrój w kawałki (ze skórką i gniazdami nasiennymi!). Wrzuć je do dużego słoika i zalej 1 l letniej wody. Dodaj 5 łyżek cukru, delikatnie zamieszaj (do jego rozpuszczenia) i gotowe. Słoik przykryj gazą i owiń gumką. Odstaw w ciepłe i ciemne miejsce. Na początku powstanie cydr jabłkowy. Ale jeśli będziesz do niego zaglądać codziennie, delikatnie go zamieszasz i znowu odstawisz po ok. 3-5 tygodniach uzyskasz najlepszej klasy domowy ocet!

Teraz już wiesz, dlaczego ocet jabłkowy i miód to taka idealna para. Zaprosisz ją do swojej kuchni?

POZNAJ HEY!GUMMY